dinsdag 18 februari 2014

Vol verbazing...

Kijk ik naar sommige televisieprogramma’s. Of beter gezegd van die reallife programma’s. Op dit moment staat de televisie aan op “TV Makelaar: Mission Impossible”. Het concept is eigenlijk simpel: Aapjes kijken. 
Aapjes in hun natuurlijke habitat die hun hele hebben en houden op televisie gooien. Letterlijk, want deze mensen laten zien wat ze in huis hebben. En hoe dat eigenlijk tegen hen werkt in het verkoopproces.

Vaak zie je mensen die dankzij een hobby, of misschien beter gezegd verzamelwoede, hun huis gewoon niet verkocht krijgen. Of er zo’n authentieke smaak en stijl op na houden, dat het haast onmogelijk is voor anderen om je eigen spulletjes in die ruimte te visualiseren.

De dame van deze week heeft een aantal verzamelingen. En hoewel ze het met liefde weg zou geven als iemand het zou willen hebben, kan ze het niet over haar hart verkrijgen om zaken weg te gooien. Om het huis überhaupt verkoopbaar te maken moet er dan ook zwaar opgeruimd worden. Een aantal zaken mogen alleen door de vrouw des huizes aangeraakt worden en verdwijnen in tassen. Dan mag iemand anders wel de honneurs waarnemen om een en ander op de zolder te zetten.
De koe die op het dak geplaatst is, waarschijnlijk het kopstuk van de collectie koeien, wordt dan ook naar beneden gehaald met een kraan. Want ja, welke potentiële huizenkoper wil er nu begluurd worden door een koe.

Verder verdwijnen onder andere een harnas, een nep-tijgervel en een aantal nepskeletten in opslag. Ook de nepdrol die, als geintje (serieus?), naast de toiletpot is neergelegd wordt weggehaald.

Ik geloof best dat als het programma na zestig minuten afgelopen is het huis er prachtig en sfeervol uitziet. En waarschijnlijk zal het op korte termijn verkocht worden, zelfs in het kleine dorp waar deze aflevering zich grotendeels afspeelt.

Naast de verkoop zou er ook een koop in de planning staan. Ze gaan met een financiële man om de tafel om te kijken wat de mogelijkheden op hypotheekvlak zijn. Heel serieus wordt gevraagd wat de personen in kwestie zelf denken. In dit geval hebben ze op internet een soort zelfstudie gedaan en zijn ze tot het besef gekomen dat ze wel voor een hypotheek van rond de € 280.000,00 in aanmerking zouden komen. Hun antwoord is even serieus als de vraag zelf.
En dan volgt dat moment. Hét moment waarbij mensen er achter komen dat ze zichzelf misschien wel rijk gerekend hebben. Doen die programmamakers het erom? Waarschijnlijk wel…
In dit geval hebben de huiseigenaren er niet bij stil gestaan dat een restschuld op een vorige woning, een persoonlijke lening en kinderalimentatie wel eens roet in het eten zouden kunnen gooien.
De mogelijkheden beperken zich binnen één zin ineens van € 280.000,00 naar € 104.000,00.

Ik begrijp dat niet iedereen even kien kan zijn met betrekking tot hypotheken, maar van het bovenstaande verhaal zakt mijn broek echt af tot op mijn enkels.

Misschien zijn wij extreem hoor, maar bij aankopen proberen wij ons al van te voren een realistisch beeld te vormen van de mogelijkheden. Naast het feit dat je dromen hebt is het nog altijd belangrijk om te leven.

Inmiddels is het programma afgelopen en is er één serieuze potentiële koper gevonden. Voor de mensen die ons een kijkje in hun leven hebben gegund hoop ik oprecht dat ze hun dromen, op wat voor manier dan ook, waar kunnen maken. 
Maar om heel eerlijk te zijn slaak ik een diepe zucht van verlichting als ik naar mijn eigen huishouden kijk dat er opeens een stuk minder ongeorganiseerd uitziet dan een uur geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten